10 tips die het ondernemerschap leuker en effectiever maken

10 tips die het ondernemerschap leuker en effectiever maken

Ik zal het niet ontkennen. Deze blog schrijf ik voor jou maar ook zeker voor mijzelf. Net als tout Nederland vind ik december een fijne maand om even terug te blikken. Dat terugblikken doe ik veel te weinig. Ik ben nogal toekomstgericht, zullen we maar zeggen. Maar als je mijn leercurve dit jaar bekijkt: van 0 = niets tot 100 = elke dag bijleren, dan val ik in de prijzen. Afgelopen 12 maanden waren één groot leermoment. In de positieve zin van het woord!  

Lees je mee? Want ik heb 10 persoonlijke tips voor je die het ondernemerschap makkelijker, leuker en effectiever maken.

 1. Plan een fotosessie in met een professionele fotograaf
  Selfies zijn leuk en soms briljant, maar er gaat niets boven een echte fotosessie met een fotograaf. Je hebt zo vaak een foto van jezelf nodig. Op je website, Linkedin en andere socialmediakanalen. Als avatar foto of voor advertenties. Daarnaast is het ook gewoon super leuk om te doen. A star for a day 😊.
 2. Investeer in persoonlijke en vakinhoudelijk kennis
  Google is my friend. Maar er gaat niets boven een goede opleiding. Ik heb even geteld hoeveel trainingen, opleidingen, workshops en cursussen ik het afgelopen jaar heb gedaan. Meer dan 25 …  
  Heb ik ze allemaal afgemaakt? Nope. Gevalletje van te veel willen maar te weinig tijd hebben. Het is zo verleidelijk (althans voor mij) om veel te leren. Het liefst leer ik iedere dag iets nieuws. Maar 25 is te veel, zelfs voor mij 😊
 3. Structuur en plan je helemaal suf
  Dit helpt mij als een malle. Mijn agenda is mijn werkgever. En als er in mijn agenda staat dat ik maandagochtend om 9.00 uur voor klant A werk , dan doe ik dat ook. Ik heb nooit discussies met mijn agenda. We hebben wel een deal. We werken met een weekagenda. Zo weet ik wat ik die week moet doen maar de dag waarop, kan en mag verschillen.
 4. Zeg veel en vaak Nee
  De kunst van Nee zeggen heb ik nog niet onder de knie. Het is wel ongelooflijk belangrijk om dat te kunnen. Nee zeggen. Voor mij is Nee zeggen net zo krachtig als Ja zeggen. Want als je Nee zegt dan zeg je ergens anders Ja tegen. Zorg er dus voor dat het een waardevolle Ja is.
 5. Werk je op uurtarief?
  Houd dan op de minuut nauwkeurig bij hoe lang je werkzaamheden duren. Vervolgens ga je kijken of het iedere keer een stukje effectiever en efficiënter kan. Op deze manier wordt het gat tussen wel- en niet-declarabele uren steeds kleiner.
 6. Een hele belangrijke: Ga.het.doen!
  Wacht niet tot alles perfect is, want dan kun je lang wachten. En weet je, je mag altijd weer zaken veranderen, want het is jouw bedrijf!  
 7. Plan minimaal 8 uur per week in om AAN je bedrijf te werken.
  Voor je nieuwe ideeën, marketing, studies en bijsturing. Voor je online zichtbaarheid en het netwerken. Voor je website up-to-date houden en je nieuwe ideeën uitwerken.
 8. Maak van terugkerende werkzaamheden processen.
  Saai? Misschien. Maar weet je wat er zo handig aan is? Op het moment dat jij eraan toe bent om deze werkzaamheden te delegeren aan bijvoorbeeld een VA, draag je het super makkelijk over. Een toffe applicatie hiervoor is process.st. met veel handige templates.  https://www.process.st/
 9. Je eigen visitekaartje is natuurlijk super leuk.
  Zelf heb ik ze niet en ik heb ze nog niet gemist. Iedereen zit tegenwoordig op Instagram, Linkedin of Facebook. Digitaal connecten ging nog nooit zo snel. Accountgegevens zijn zo uitgewisseld en anders maak je even snel een foto van het account van je gesprekpartner en connect je op een later tijdstip.  
 10. Maak je eigen Infinity Content document.
  Een Excel bestand waar je al je content ideeën en inspiratie noteert.  Hoe je deze maakt en vult, staat in deze blog

Jij bent in de lead
Ondernemerschap. Jij bent de baas. Jij beslist. Het is jouw bedrijf. Jij mag op donderdagmiddag naar de sauna. Jij mag op zondag werken. Jij bent zelf verantwoordelijk voor jouw bedrijf. Jij kiest je eigen klant. Jij bepaalt je eigen inkomen. Je traint je vaardigheden, leert en groeit. Nu ben ik natuurlijk wel heel benieuwd.

Wat is jouw belangrijkste ondernemerstip dit jaar geweest? Laat het me weten in een reactie onder dit blog.

Geef een reactie